ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

with No Comments

Δημοσιεύτηκε ο προγραμματισμός των προσκλήσεων του ΕΣΠΑ, για το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, που απευθύνονται τόσο σε φορείς όσο και σε επιχειρήσεις, μέχρι το τέλος του έτους.

Μεταξύ των δράσεων που προγραμματίζονται για τις επιχειρήσεις είναι:

  • η στήριξη της Παραγωγής Οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ.
  • η ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ.
  • η ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 150.000.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τον προγραμματισμό των προσκλήσεων του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ:

http://21-27.antagonistikotita.gr/programmatismos-epikeimenon-proskliseon/

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ): «Οι νέες δράσεις αποτελούν ένα από τα βασικά εργαλεία ενίσχυσης νέων επιχειρηματικών σχημάτων. Απευθύνονται σε όλες τις επιλέξιμες υπό ίδρυση και νεοσύστατες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της Ελλάδας, στον εμπλουτισμό του ελληνικού branding, στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας και στην αύξηση της απασχόλησης».

Βασικά σημεία

Τα βασικά χαρακτηριστικά της δράσης: «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», όπως αυτά θα προσδιορίζονται στην επικείμενη προδημοσίευσή της.

Καταρχάς, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου διαμορφώνεται από 30.000 έως και 400.000 ευρώ και προκύπτει, με ακρίβεια, βάσει κλάδου. Στη μεταποίηση και στον τουρισμό ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 30.000 έως 400.000 ευρώ, με την επιχορήγηση να φτάνει μέχρι τις 200.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται είτε στο εμπόριο είτε στις υπηρεσίες ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται, αντίστοιχα, από 15.000 έως 100.000 ευρώ, με το «ταβάνι» της επιχορήγησης να είναι στις 55.000 ευρώ. 

Προϋποθέσεις

Ειδικότερα για τη διαδικασία ένταξης στη δράση, σημειώνεται πως θα μπορούν να υποβάλουν πρόταση υπό ίδρυση και νεοσύστατες χωρίς πλήρη διαχειριστική χρήση μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες:

1 Να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά σε μία Περιφέρεια.

2 Να δραστηριοποιηθούν σε επιλέξιμο/ους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) -θα ορισθούν στην αναλυτική πρόσκληση.